Anskaffning av skolbänkar

Det var inte lätt att få skolbänkar och stolar till skolan. Vi hade redan besökt alla möbelaffärer i Agra. Butiksägarna bad oss komma till bakre delen av butikerna för att se ifall de kunde möta våra behov av möbler.

Vi berättade att vi ville ha plaststolar man kunde stapla på varandra och blev förbluffade när de försökte sälja plyschaktiga fåtöljer åt oss.

 

I Indien är människorna så vänliga och vill betjäna, vilket i det här fallet var orsaken till att anskaffningen dröjde. Det var inte förrän på sommaren som våra indiska samarbetspartners hittade passande plaststolar som kunde staplas på varandra. Och dem köpte vi!


I september 2011 skaffade vi skolbord till skolan. Men borden hittades inte i en butik, utan de skulle först designas och sedan tillverkas efter våra mått.

 

Det fanns flera svårigheter i processen. Stolarna vi redan hade köpt måste rymmas under skolborden, men eftersom det inte finns så mycket utrymme måste skolborden också gå att staplas på varandra.

 

Den första planen var att varje flicka skulle få en egen skolbänk. Sedan besökte vi verkstaden var skolbä tillverkades. Efter några dagar fick vi se prototypen, och oj nej! Skolbänken hade korsande ben. Detta innebar att bänkarna inte gick att stapla på varandra och flickornas ben rymdes inte ens under bänkarna. 

 

 

 

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/10

Vi gav nya instruktioner och bänken förvandlades till en tvåpersonersbänk. Ett par dagar senare gick vi tillbaka för att se hur bänken såg ut. Nu såg den ganska bra ut. Men den här gången var benen inte i hörnen, och gick inte att vikas ihop. Snickrarna var tvungna att svetsa och göra förändringar. Nästa gång vi såg bänken hade den väldigt vassa metalliska hörn. Nya instruktioner igen, och väntande på nya resultat. 

Följande gång vi besökte verkstaden var bänken färdig. Nu var det dags att gå till klassrummet och prova ifall två stolar rymdes under bänken. Två snickare bar bänken till vår bil: det fanns ingen möjlighet att få bilen till verkstaden på grund av alla de smala gränderna. På skolan blev vi så lyckliga när vi märkte att bänken passade utmärkt. Vi gjorde en beställning och nu finns bänkarna i skolan.


Barnens handstil förbättras och deras skolarbete blir enklare då de inte behöver sitta och rita och skriva i positioner där ryggen börjar värka. Barnen äter också mat vid sin skolbänk. Vid sidan kan man se bilder från hur skolbänkarna tillverkades.


Pirkko Hellstén