Barn, som älskar skolmat

Chaudhary Charity School erbjuder mat åt barnen så att de kan fokusera på studierna. Skolmaten erbjuder även anställning inom grannskapet på ett överraskande sätt.
Då vi grundade skolan för fattiga flickor i Agra, bestämde vi att vi vill bjuda på skolmat åt dem, så att de skulle hållas friska och ha krafter att kunna fokusera på skolgången. Vårt arrangemang är ganska ovanligt i Indien, eftersom skolor inte vanligtvis brukar erbjuda mat åt eleverna.
 

Då flickorna anländer till skolan på morgonen erbjuds de ett sött Taj Mahal -te, som hämtas med scooter från ett stånd några kilometer ifrån skolan. Bhuri Gautam, den yngsta dottern i en familj i grannskapet, hämtar mjölken till teet. Bhuri är utvecklingsstörd. Hon rör sig väldigt sakta och talar inte. Hon tittar endast väldigt blygt på människor. Bhuri är åttoende dottern i familjen och hon är ungefär 15 år gammal. Hon hämtar mjölken och bär tegelstenar till en byggarbetsplats. Mjölken som Bhuri hämtar hälls från en mjölkkanna till en annan behållare, och sedan lämnar Bhuri platsen lika tyst som hon anlände. Sedan tillreder vår skolkock Priiti teet i det lilla köket som befinner sig i ett hus på andra sidan gården. I köket tillreds även resten av maten.

 

Efter morgonteet fortsätter skolarbetet. När skoldagen är slut, kring 11.30 eller 12.30, hämtar Priiti maten till köket bredvid klassrummet. 

 

press to zoom

press to zoom
opella oma pöytä.jpg
opella oma pöytä.jpg

press to zoom

press to zoom
1/10

Maten är alltid vegetarisk, eftersom eleverna är från hinduiska och muslimska familjer. Fattiga familjer äter endast vegetariska maträtter, eftersom det är det enda de har råd med, och ibland har de inte ens råd med det. Religion för med sig vissa begränsningar.

 

Skolan har en specifik meny varifrån en speciell maträtt väljs varje dag. Lokala gatu- och torgförsäljare hämtar grönsaker och frukter. De rör sig med cyklar och ropar högt för att meddela att de anlänt. På torget kastar sig försäljarna oftast in i högarna av grönsaker för att vila sina fötter.

 

Basen i skolans mat är naturligtvis ris. Riset är antingen basmati eller jasmineris. Riset är uppköpt från en grosshandel några kilometer ifrån. Riset levereras i en plastpåse och transporteras med en rickshaw till skolköket.

 

Maten är beredd i en tryckkokare på en gasspis. Shrimati Pritpal, en representant för Chaudhary Welfare Society, smakar på maten före Priiti för den till eleverna. På det sättet ser de till att maten är god och ätbar för barnen.

 

I skolan serveras maten på thali-tallrikar, som har olika gropar för olika maträtter. Tallriken är fylld med chapati-bröd, ris, grönsaker, linssoppa och färsk sallad. Yoghurten är placerad på en skild tallrik, bredvid thalin.

 

Som dryck fungerar oftast kallt och fräsch vatten. På lördagar får barnen frukt; banan är deras favorit. 

Före matdags tvättar barnen händerna. Läraren Seema äter maten vid sitt eget bord, framför klassen. På det sättet kan hon demonstrera för flickorna hur man äter på ett lämpligt sätt. Priiti ser på när barnen äter och erbjuder dem mera bröd och mat vid behov.

 

När skolan började åt barnen ofantliga mängder mat, men med tiden har barnens behov av mat kommit ner till en normal nivå. Då alla ätit upp sin mat tackar barnen högt för maten. Sedan ger Seema dem lov att tvätta händerna och efter det är barnen färdiga att åka hem med rickshaws.

 

Skolmaten har en otrolig effekt på barnens välmående. Då vår skola öppnades femte juli 2010, såg barnen svaga och undernärda ut. Bara några månader senare såg barnen mycket friskare ut. Varendaste en av flickorna tycker att skolmaten är god varje dag.

 

Pirkko Hellstén